1 av 2
John-Elvin Hemfjäll anser att det är oacceptabelt med det inställda årsmötet
2 av 2
Håkan Jonsson menar att ur demokratisk synpunkt är det inte bra att så få deltar

LSS årsmöte inställt två dagar innan det skulle hållas

Landsförbundet Svenska Samer skulle ha haft årsmöte den 19 maj i Piteå. Men två dagar innan beslutade styrelsen att ställa in möte och skjuta upp det till i mitten av augusti.
 - Det är oacceptabelt, säger John-Elvin Hemfjäll som sitter i LSS valberedning.

LSS ordförande Håkan Jonsson säger att styrelsen hade fått signaler om att det var bara fem till tio personer som skulle komma på årsmötet och det är orsaken till att man ställde in i sista sekunden.
- Det är inte acceptabelt ur demokratisk synpunkt att det är så få som närvarar vid ett sånt årsmöte, säger Jonsson

Lite deltagare
På frågan varför beslutet att ställa in togs så sent svarar Jonsson bara att styrelsen hade möte dagarna innan och såg då att det skulle bli ett lågt deltagarantal och då konsulterade man olika grupperingar inom LSS och enligt Jonsson var alla eniga om att det bästa var att skjuta upp det.

Men John Elvin Hemfjäll tycker inte att det är försvarbart att så nära in på ett årsmöte ställa in det och han köper inte versionen om lågt deltagarantal.

- Det är inte skäl till att skjuta upp. Vi har pite sameförening som skulle ha arrangerat detta och dom har, enligt uppgift, 280 medlemmar. Alla dom som ville vara med rusar dit och finner en skylt som säger att det är uppskjutet och det här är inte bra, säger John Elvin Hemfjäll.

Skit under mattan
Men enligt dom signaler som Håkan Jonsson fått var det ingen som kom till lokalen.
 - Jag vet att sammankallande i valberedningen har kritiserat LSS styrelse och mig personligen men man kan väl säga att det inte bara är en som har skit under mattan utan även den sammankallnde i valberedningen har haft problem med arbetet, säger Håkan Jonsson 

- Vi i valberedningen ska ha ett möte här senare och efter det ska vi ta ställning, säger John Elvin Hemfjäll, ledamot i valberedningen för LSS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".