Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvenska samisk politik

Olof T Johansson vill tillföra en till dimension till svensk politik

Min Geaidnus, Olof T Johansson har ledsnat på att det nästan bara är samisk media på plats och följer Sametingets plenum. Han har också tröttnat på att svenska politiker ser samiska frågor som ickefrågor. Därför kräver Johansson nu att samisk politik ska försvenskas. - Vi samer skulle tillföra en till dimension till svensk politik, säger Johansson.

- Vi måste till med en offensiv svensk politik och inte bara gräva ner oss i samiska frågor och tro att alla svenskar ska vara intresserade. Vi måste göra vår röst hörd ute i traditionellt svenska frågor, säger Olof T Johansson.

Under ett debattinlägg på sametingsplenumet i Storhogna i Jämtland diskuterade Olof T Johansson svenska medier och svenska politikers ovilja till samefrågor. För att samer ska bli en del av den allmänna debatten har Olof T Johansson följande förslag.
  - Ett sätt kunde vara att vi får egna ledamotsplatser i Riksdagen. Kan maorierna kan vi, säger Olof T Johansson.

Inget har hänt
I Nya Zeeland har maorierna en egen plats i parlamentet. Vilket även har lett till att maorierna lyckats komma in med fler än till de platserna som är vigda för just dem.
 - Det kan vara ett resultat av att de först kom in med egna platser. De blev intresserade och duktiga på politik och kunde väljas på andra sätt.

Frågan har ju lyfts tidigare. Varför har inget hänt?
 - Tröghet i det svenska systemet, tror Johansson. Det finns ingen vilja till förändringar. Dessutom är man kanske rädd för att samerna ska ta för mycket plats. Det är bekvämt att ha oss i ett Sameting som är tandlöst och som inte kan störa det svenska systemet så mycket.

Ny dimension
Olof T Johansson tror att samerna skulle kunna tillföra en till dimension till svensk rikspolitik.
 - Vi är ett urfolk och kan lyfta klimatfrågorna på ett annat sätt som storstadsborna gör, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".