Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametinget splittrat om nya nationalparker

Det råder stora skillnader bland sametingets ledamöter vad gäller synen på förslaget till att bilda 13 nya nationalparker i Sverige. Det framkommer i sameradions enkätundersökning.

”Katastrof ”, ”ju fler parker desto bättre”. Hela skalan finns representerad  när sametingets ledamöter ger sin syn på förslagen om nya nationalparker. Det kan med andra ord bli svårt för sametinget att enas om en remiss till naturvårdsverket angående planerna på 13 nya nationalparker i Sverige.

Få svarade
Det var bara åtta av 31 sametingsledamöter som valde delta i sameradions enkätundersökning, vilket kan bero på att man inte satt sig in i frågan eller att man inte tagit ställning ännu. Men de som gjort de har vitt skilda uppfattningar.

De som är emot tycker att man lägger en död hand över det område man alltid brukat, och att det blir katastrof i och med att det blir förbjudet att jaga och fiska. Dom som är för tycker det är bra att det finns marker där skog skyddas mot avverkning.

Skyddad miljö
Många är dock överens om att nationalparker är bra för att skydda miljön samt att man vill att samerna måste få påverka och delta i skötandet av parkerna. Från naturvårdsverkets håll tycker man att nationalparkerna är bra för att ett visst område ska bli skyddat och att dess natur ska få en högre status, vilket också blir positivt för ett områdes attraktionskraft.

Rolf Löfgren på naturvårdsverket säger att man inte har skissat på några detaljer angående jakt, fiske eller skotertrafik i den här första remissrundan som ska vara klar till i hösten.

1989 föreslogs 20 områden bli nationalparker, av dessa är åtta parker idag.  Nu föreslår man 13 nya nationalparker varav många fanns med i förslaget redan 1989.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".