Fritz Åke Kuoljok, projektledare för SameNet

SameNet hotas av nedläggning

Projektpengarna räcker bara året ut och idag finns det ingen färdig finansiering, så nu hotas SameNet återigen av nedläggning.

Samernas utbildningscentrum som idag driver SameNet vill inte ensamma driva projektet vidare och söker därför fler samarbetspartners.

Sven Holmkvist är ordförande i styrelsen för samernas utbildningscentrum och så här förklarara han det ekonomiska bekymret med SameNet.
 - SameNet tar idag, för stor del av våran budget. Vi har många projekt som vi ska driva och SameNet är för ett stort projekt för oss att driva, säger Holmkvist.

Krävs 1 000 000 kronor
Idag är det 3800 användare registrerade på samenet. För att dom ska kunna kommunicera på olika konferenser och genom e-mail krävs det minst 1 miljon kronor varje år. Var dom pengarna ska komma
ifrån är inte klart idag.

En större förståelse för samenets betydelse skulle underlätta finaniseringen menar Fritz Åke Kuoljok, projektledare för Samenet.
 - Det måste finnas beslut, uttalanden om att den här tekniken behövs. Från politiker och framstående personer inom det samiska samhället för att det ska bli lättare att få beviljat medel till det här arbetet, säger Fritz Åke Kuoljok.

Även om samenet skulle hitta finansiering vill Sven Holmkvist se ett breddat ägande av samenet.
 - Dom institutioner och aktörer som har intresse i olika verksamheter bör vara med så att man får mera skjuts, säger Sven Holmkvist.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".