1 av 2
Olof T Johansson, min geaidnu, menar att det alltid finns ursäkter att frångå jämställdhetsarbetet
2 av 2
Ingrid Inga, samelandspartiet, försvarade tillsättningarna

Sametinget följer inte jämställdhetsprogrammet

Jämställdheten inom Sametinget är dålig. Det framkom under Sametingets plenum i Storhogna förra veckan, när tinget skulle välja en vice ordförande till samefonden.

I september 2004 antog Sametinget ett jämställdhetsprogram. Men under plenumet kom kritik mot hur programmet tillämpas. Ett bra tillfälle att leva upp till jämställdshetsprogrammet är vid val och tillsättningar i olika organ, tyckte Olof T Johansson, min geaidnu.

- Men tyvärr så verkar det som att det alltid finns ursäkter för att frångå jämställdhetsprogrammet, så att man har ursäkter för att nominera män och inte kvinnor, säger Olof T Johansson.

Val till samefonden
Diskussionen om jämställdhet kom upp när sametinget skulle välja vice ordförande till samefonden. Valberedningen föreslog Birger Nilsson, samelandspartiet. Men Olof T Johansson ville hellre se en kvinna på den posten och nominerade därför Inger Baer Omma, Guovssonásti.

Samelandspartiet försvararDen enda kvinnan som ställde sig i talarstolen under debatten om jämställdhet, var samelandspartiets Ingrid Inga, och hon försvarade tillsättningarna.

- När det gäller nomineringar till olika poster i sametinget så är det faktiskt så att det är de olika partierna som väljer och i det partiet som jag företräder så är det faktiskt så att vi beaktar vi både kön och kompetens. Och det skulle aldrig falla oss in att lägga oss i andra partiers nomineringar av ledamöter till olika organ, säger Ingrid Inga.

”Lika goda kålsupare”
Olof T Johansson blev besviken på Ingrid Ingas inlägg. Och inläggen från talarstolen när jämställdhetsfrågan kom upp, fick Lars Jonas Johansson, partiet samerna, att hetta till.

- Jag blir ganska så upprörd. Vi har ett jämställdhetsprogram som vi ska följa, men ingen av partierna gör någonting aktivt för att följa den, ja, möjligen min geaidnu. Men i övrigt är vi lika duktiga kålsupare, allihopa, säger Lars Jonas Johansson.

Det blev till slut Birger Nilsson som valdes till vice ordförande för Samefonden efter lottning. Under voteringen lämnades 10 blanka röster, 10 röster på Inger Baer Omma, och 10 på Birger Nilsson.

Så här ser dom politiska tillsättningarna ut inom Sametinget. Bland ledamöterna finns 21 män och 10 kvinnor.
Sametingets styrelse består av 4 män och 1 kvinna.
Från och med första juli kommer samefonden bestå av 3 män, och 2 kvinnor.
Kulturrådets ledamöter är 4 män och 1 kvinna.
Och i sameskolstyrelsen är förhållandena omvända. Där sitter 1 man och 4 kvinnor.

Med undantag av sameskolstyrelsen och sametingets ordförande som är en kvinna, så är det bara män som har tyngre poster, som ordförande och vice ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".