Misstankar om svågerpolitik inom SSIF

Inför Svenska Samernas Idrottsförbunds, SSIF:s årsmöte i morgon kommer nu misstankar om svågerpolitik i valberedningen. Två av dom föreslagna ledamöterna är nämligen närstående till valberedningens ordförande Britta Karin Fjellström - den ena är hennes dotter och den andra är hennes man.

Sameradion har varit i kontakt med flera personer som är engagerade i den samiska idrotten. Ingen av dom vill framträda med sina namn men de tycker att det är märkligt att valberedningen kan föreslå styrelseledamöter med så nära släktband till valberedningens ordförande.

- Det liknar svågerpolitik, säger en av dom som sameradion pratat med.

Inte deltagit i beslut 

Förslagen som skapat debatt är alltså Anna Maria Fjellström och Reino Svakko. Dotter respektive man till valberedningens ordförande Britta Karin Fjällström.

- I de här diskussionerna har jag inte varit med, jag har sagt det eftersom det är min dotter och min man, säger Fjellström.

Så de andra i valberedningen har blivit informerade?
 - Ja.

Eilert känner inte till att Reino var din man.
 - Det var konstigt….

Det låter inte som om han fått info om det? 
 - Jag har väl tagit det för givet då, jag har inte tänkt så att han inte har vetat.

”Märkligt”
Eilert Åhren, som sitter i valberedningen, vill inte låta sig intervjuas på band men säger att han tycker det var okej att föreslå Anna Maria Fjällström bland annat eftersom det är svårt att få tag på folk som vill sitta i styrelsen.

Men när sameradion informerar Eilert Åhren om att Reino Svakko är gift med valberedningens ordförande så tycker han att hela saken är lite märklig.

- Hade jag vetat det så hade det nog varit en annan beslutsordning, säger Åhren.

Den tredje ledamoten i valberedningen, Lars Ove Kuorak, säger till sameradion att både Anna Maria Fjellström och Reino Svakko är hans förslag. Lars-Ove Kuorak säger att valberedningen jobbat utifrån tre huvudmål.

- Vi har velat få en geografisk spridning bland ledamöterna, det ska vara en blandning av erfarenhet och rutin samt ungdomlig entusiasm och så har vi velat få med fler kvinnor för att bättra på jämställdheten i styrelsen, säger Kuorak.

Kuorak säger sig också stödja Britta Karin Fjellströms uppgifter om att hon inte har deltagit i besluten om att föreslå dessa två till styrelsen.

Britta Karin Fjellström säger sig förstå att det uppstår diskussion och det är också därför som hon valt att inte delta i besluten gällande Reino Svakko och Anna Maria Fjellström.

Valberedningens förslag
Valberedningen föreslår Börje Allas som ny ordförande i SSIF efter att Desideria Pittsa slutar. Reino Svakko föreslås få fortsätta som vice ordförande. För Jan-Erik Länta och Per-Olof Svonni går mandattiden ut i styrelsen och de får enligt valberedningens förslag inget förnyat förtroende.

Istället föreslår valberedningen att Ulrika Renström och Anna Maria Fjällström väljs in i styrelsen. Förutom de redan nämnda består styrelsen av ytterligare tre personer som har kvar ett år på sina mandattider. Dessa är Fia Kaddik, Duommá Persson och Jonas Stinnerbom.

Enligt valberedningens förslag ska SSIF:s styrelse se ut enligt följande:

  • Börje Allas, ordförande
  • Reino Svakko, vice ordförande
  • Ulrika Renström
  • Anna Maria Fjellström
  • Fia Kaddik
  • Duommá Persson
  • Jonas Stinnerbom

Det här är alltså valberedningens förslag, sista ordet gällande styrelsevalen har årsmötet som hålls i Lycksele på lördag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: