Missnöjesparti bildas inför sametingsvalet

Ett nytt parti håller på att bildas inför sametingsvalet 2009. Enligt Same Ätnams ordförande Lars Nila Lasko är det ett missnöjesparti som kommer att jobba för de ickerenskötande samerna.

Same Ätnams ordförande Lars Nila Lasko skriver i ett pressmeddelande att han har blivit tillfrågad som ordförande för partiet. Men han har tackat nej med hänvisning till att Same Ätnam har medlemmar från alla samepolitiska läger och därför ser Lasko det som viktigt att han är neutral.

Enligt Laskos pressmeddelande är det medlemmar från både oppostitions- och majoritetspartier i sametinget som planerar att bilda det nya partiet som ska heta sámi álbmot - det samiska folket.

Missnöje
Lasko skriver i sitt pressmeddelande att det är samer från partierna min geaidnu, vuovdegat och jakt- och fiskesamerna som gått ihop för att bilda ett nytt parti. Orsaken ska enligt Lasko vara att de av olika anledningar är missnöjda med hur deras nuvarande partier jobbar. Men det stora missnöjet riktar sig mot samelandspartiet och dess samepolitik, skriver Lasko i sitt pressmeddelande.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: