Kommitté för behandling av samiska kvarlevor

Arkeologen Elisabeth Ihrgren anser att det bör tillsättas en kommitté för att belysa frågan om samiska kvarlevor på museer och universitet. Det framkom under ett seminarium i ämnet som hölls i Jokkmokk.

Under den gångna helgen arrangerade Ájtte same och fjällmuseum i Jokkmokk ett seminarium om hur de samiska kvarlevor, såsom kranier och skelett, som finns på museer och institutioner ska hanteras i framtiden. Till seminariet hade anlitats olika föreläsare, en av dessa var Elisabeth Ihrgren som undervisar i osteologi samt arkeologi på Lunds Universitet.

Kommitté
Från samiskt håll har framförts krav om att samiska kvarlevor ska återbegravas i de områden där de hör hemma. Men Elisabeth Ihrgren menar att det finns risk att man ångrar sig om man har för bråttom med att begrava samiska kvarlevor som finns på museer och institutioner.

Ihrgren menar att det många grupper och många involverade som bör föra fram sina argument i saken och sedan kan man göra avvägningar mellan olika önskemål och utifrån det besluta sig för vad som är bäst på sikt.

- Sedan får man tillsätta en kommitté som ska belysa det här tvärvetenskapligt.   

Adliga skallar
Johannes Marainen var samiska kyrkorådets representant på seminariet och han var av en annan åsikt.

- I de fall där man direkt kan identifiera att kvarlevorna har hämtats från gravarna, då tycker jag att den etiska sidan är viktigare, känslosidan hos samerna är viktigare än den här forskningsdelen.

Johannes Marainen reagerade mot just åsikten att de samiska kvarlevorna behövs bevaras för forskningen. Marainen ifrågasatte varför just de samiska kvarlevorna behövdes till forskningsändamål.

- Är det inte så att alla grupper i Sverige behöver man skallar eller ben från för att kunna forska, varför behövs då inte dom adliga skallarna på museum för forskning?

Användbart
Elisabeth Ihrgren menar att resultaten i forskningen kan vara till stor nytta för samerna i olika sammanhang. Hon pekar på att det finns en direkt koppling mellan arkeologisk, osteologisk forskning och samhället idag.

- Dels det goda samarbetet som vi hade med samebyarna i Härjedalen, men också hur de kunde använda en del av våra kunskaper i den politiska processen i renbetesrättegångarna, säger Ihrgren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista