Samiska böcker finns på Internet - inte i bokaffärerna

Internet är till stor hjälp för bokförsäljningen. Samiska förlag och musikproducenter säljer mer via e-bokhandlare än tidigare. De traditionella bokhandlarna säger att det inte finns efterfrågan och det är heller inte lönsamt att sälja samiska böcker.

Handelns utredningsinstitut visar att e-handeln ökar kraftigt och då bokhandeln speciellt. Tjugo procent av bokhandeln går via Internet i Sverige. Det betyder att samiska läsare får uppdatera sig via de samiska förlagens internetsidor för att hitta nya böcker. Och det bekräftar Kristina Utsi, DAT förlag i Arjeplog.

– Vi har ju sett att kombinationen av vanlig bokhandel och Internet är väldigt bra, säger hon.

– Internetbokhandeln medför ju det att du får sitta på vilken fjälltopp som helst eller var som helst i världen bara du har Internet och en postadress dit du kan beställa boken, säger Kristina Utsi.

Ingen efterfrågan
Sameradion har pratat med bokhandlarna i Kiruna och Jokkmokk. De säger att det är svårt att konkurrera med bokhandeln på Internet som kan vara billigare. E-bokhandlarna kräver inget lager, då det är förlagen som skickar böcker till beställaren med post.

Förutom att det inte är lönsamt med samiska böcker så säger bokhandlarna i Kiruna och Jokkmokk att kunderna inte frågar efter böcker på samiska.

Bokhandlaren Martin Karlsson i Jokkmokk säger att det kanske är museerna som borde ha de böckerna.

Kunderna får se boken
Men det finns några bokhandlare som vill sälja samiska böcker, i Enare i Finland, Karasjokk och Kautokeino i Norge.

– Det är ju det att kunden ska få komma in och se boken, när du ser boken på nätet så ser du inte bladen i boken och hur den ser ut, säger Rannveig Holmen, avdelningschef vid kontorservice i Kautokeino.

– Kunderna tycker om att få komma in och se utbudet, vad som finns, vi har ju många titlar, det mesta som är utgett av samiska förlag på norsk sida, en del har vi från svensk sida, men det är svårt att få tag på, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista