SSIF valde bort jämställdheten

Svenska samernas idrottsförbund, SSIF valde under helgens årsmöte en styrelse som är långt ifrån jämställd. Endast en av styrelsens sju ledamöter är kvinna.
- Jag ser inget fel med det, säger enda kvinnan i styrelsen.

Inför årsmötet hade valberedningen föreslagit en styrelse med tre kvinnor och fyra män. Enligt valberedningens Lars-Ove Kuorak var det just med tanke på att förbättra jämställdheten i styrelsen. Men SSIF:s årsmöte ville annorlunda och körde över valberedningen när man röstade in sex män och endast en kvinna i styrelsen.

- Det är årsmötet som bestämmer, konstaterar SSIF:s nye ordförande Börje Allas.

Önskemål
Allas säger att han hade som krav eller önskemål när han tillfrågades som ordförande att styrelsen skulle vara jämställd. Allas säger sig ha försökt förklara vikten av jämställdhet inför valet av styrelse och att styrelsen är en förebild för samiska barn och ungdomar. Men tydligen talade Allas inför döva öron.

Försvårar
Samtidigt påpekar Börje Allas att det är demokrati som råder inom SSIF och därför kan man inte säga att det gjorts något fel i samband med styrelsevalet.

Börje Allas säger att en av hans viktigaste uppgifter blir att jobba mot regeringen och sametinget för att få mer pengar till SSIF. I det arbetet menar Allas att den bristande jämställdheten kan göra jobbet lite svårare när myndigheterna börjar ställa sina frågor.
 - Jag får väl förklara läget.

Går det att förklara?
 - Det går att förklara men hur det tas emot kan jag inte svara på.

Vad är förklaringen då?
 - Det är ju att det är ett demokratiskt forum och det är också en sak som det ställs krav på från regeringshåll.

Inget fel
Ensam kvinna i SSIF:s styrelse är Fia Kaddik. Men hon ser inget fel i det.

- Jag vet inte om jag tycker att den är så ojämställd för vi ska ju jobba mot samma mål och jag tror ju inte att våra barn och ungdomar tänker på om det är en kvinna eller tre kvinnor.

Fia Kaddik menar att det viktiga är att prioritera barn och ungdomar i det samiska samhället eftersom det är de som ska ta över efter de äldre.

- Vi ska jobba för att de ska ha roligt och fara runt och tävla och lära att känna varandra utan alkohol och droger.

I gubbars lag
Fia Kaddik medger att styrelsen kanske inte är någon bra förebild i det samiska samhället om man ser till de jämställdhetsplaner som finns hos sametinget och andra samiska organisationer.

- Men nu är det som det är och jag får då min röst hörd bland de här gubbarna som jag sitter med, säger Fia Kaddik som menar att man inte ska göra någon stor sak av det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista