Samlad samepolitik om ett halvår

Om ett halvår kommer regeringen att lägga förslag på en samlad samepolitik. Men i sametinget finns viss oro inför detta.

I går kväll träffades sameministern och företrädare för sametingspartierna i Stockholm för årliga överläggningar. Beskedet från ministern Eskil Erlandsson var att inom ett halvår kommer regeringen att presentera ett förslag på en samlad samepolitik.

Allianspartierna i regeringen har tillsatt en arbetsgrupp och förhandlar nu sinsemellan om ett samepolitiskt förslag. Arbetsgruppens uppgift är att samla upp utredningar, betänkanden och förslag som berör samer och som finns sedan snart ett decennium.

Genomföra eller avfärda
Bland annat handlar det om anslutningen till ILO-konventionen, gränsdragningskommissionen, rennäringspolitiska utredningen samt jakt- och fiskerättsutredningen.

Syftet med den här genomgången är att komma fram till ett förslag på vad som ska ske med utredningarna, en slags samepolitisk proposition.

- Gruppen ska ta ställning till vad man kan genomföra eller avfärda och lägga fram ett slutlig förslag till regeringen, säger Erlandsson.

Eskil Erlandsson har tidigare sagt att han hoppas att förslagen som slutligen läggs på riksdagens bord har ett brett politiskt stöd.

Oro inom sametinget
Sametingets vice styrelseordförande Anders Kråik är nöjd med att arbetsgruppen finns, men han oroas över vad förslaget slutligen innebär.

Kråik pekar på vilka grunder som utredningarna är framtagna på och menar att jakt- och fiskerättsutredningen är framtagen på en grund som inte överensstämmer med den samiska rättssituationen i och med att det anses att staten skulle ha en besittningsrätt på 50 procent av markerna.

Gällande gränsdragningskommissionen oroas Kråik av att den kringskurit de traditionella betesmarkerna i skogsområdena för samer speciellt i Jämtland och Härjedalen.

- Det är emot dom uttalanden som regeringen gjort för 100 år sen, att sedvana fanns för renbete i hela Norrland ända ner till Gävleborgs län, säger Kråik.

Guovssonástis Per-Mikael Utsi tror inte att regeringen kommer att tillfredställa hans förväntningar.

- Med den otydlighet som sametinget visar idag så kan man inte förvänta sig att regeringen vet vad den ska göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: