Nytt samiskt parti i startgroparna

Ett nytt samiskt parti håller på att bildas. Det lanseras som ett parti för hela det samiska folket och som vill lyfta den samiska politiken in i den allmänpolitiska debatten i Sverige. Ulf Nårsa, som nyligen lämnade jakt- och fiske samerna och blev politisk vilde, är språkrör för det nya partiet.

Ulf Nårsa jämför Sametinget med en ankdamm där politiken har svårt att komma ut att bli hörd. Något som det nya partiet vill ändra på.

– Det förs diskussioner på riskdagsnivå just nu med partier där, men det är ju inget konkret där ännu om samarbete och försöka få igång en samverkan mellan olika partier i riksdagen, säger han.

– För vad partiets tanke är, det är att föra upp den samiska politiken och de samiska frågorna upp i den allmänpolitiska debatten.

Hoppas på samarbete
Ulf Nårsa förklarar att det nya partiet kommer vara ett sametingsparti, men han hoppas på ett samarbete med riksdagen.
 – Om det blir ett samarbete så kommer det att innebära att vi kommer att verka för att samerna ska få en fast representation i Riksdagen, säger Ulf Nårsa.

Folket
Partiet kommer att heta Folket och startas officiellt till hösten.
Enligt Ulf Nårsa är tanken att partiet ska driva en socialliberal politik som kommer att arbeta med frågor som bland annat handlar om äganderätt, näringar och miljö.

Partiet kommer också att verka för en ratificering av ILO konventionen 169, men enligt Ulf Nårsa måste den version som finns i dag omarbetas först, så att det passar alla de samiska grupperna och inte lämnar någon utanför.

Siktar högt
Enligt Nårsa har medlemmar från sametingets samtliga partier utom Guovssonásti lämnat intresseanmälningar.

Partiet siktar högt och Ulf Nårsa tror att chanserna på att göra sig hörda även inom rikspolitiken är goda.
 – Ja, jag tror det kan bli rätt bra, får vi igång samarbetet så kommer det att ge oerhört mycket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: