Sommarlov i ovisshet för elever och föräldrar i Tärnaby

Elever och föräldrar på sameskolan i Tärnaby får leva i ovisshet under sommarlovet över hur skolsituationen kommer att se ut till höstterminens start. En oenig sameskolstyrelse kunde inte fatta beslut om antalet lärare på Tärnaby sameskola till hösten.

Sameskolstyrelsen har tidigare beslutat att endast en lärare ska undervisa alla eleverna på skolan. Det här har upprört föräldrarna i Tärnaby, som övervägt att kräva sameskolchefens och styrelsens avgång.

– Vi har inte enats om något beslut i dag utan vi kommer hänvisa frågan till det ordinarie mötet 15:e augusti, säger sameskolstyrelsens ordförande, Monika Harr Sandström.

Nya riktlinjer
Sameskolstyrelsen har tidigare i år beslutat om nya riktlinjer kring lärartätheten på sameskolorna, det innebär att en lärare undervisar upp till 16 elever ensam.

För Tärnaby sameskola skulle det innebära att endast en lärare undervisar hela barngruppen i åldrarna 6 till 12 år. Det här har föräldrarna reagerat kraftigt emot.

Kräver besked
Enligt föräldrarna går sameskolstyrelsens målsättning stick i stäv mot deras. Och i brevet till sameskolstyrelsen skriver föräldrarna att dom vägrar låta sina barn bli försökskaniner i sameskolstyrelsens besparingsexperiment.

Vissa föräldrar har aviserat att ta sina barn från sameskolan om sameskolstyrelsens förslag blir verklighet. Och föräldrarna har krävt trygga besked från sameskolstyrelsen senast den 15 juni om framtiden för skolan.

Kan inte vara bra
Men några beslut före sommarlovet från politikerna i sameskolstyrelsen blir det inte.

– Jag har ju tidigare sagt och jag har skrivit till föräldraföreningen min personliga åsikt att jag tycker att det ser konstigt ut, det kan inte vara bra att ha sexåringar tillsammans med tolvåringar, att ha bara en grupp, säger Monika Harr Sandström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: