Sámi Duodji registrerade i bedrägeribyråns register

Ett av sameslöjdsstiftelsens, Sámi Duodjis EU-projekt har rapporterats till EU-kommissionens bedrägeribyrå Olaf. Sami Duodjis VD, Annelie Päiviö, anser inte att man gjort några fel. Men Same Ätnams ordförande Lars Nila Lasko, kräver en redogörelse av Sámi Duodji.

Sami Duodjis huvudman Same Ätnam ser det som oroande att Sami Duodji är med på bedrägeribyråns lista.
 – Om det nu är så som vi har fått uppgift om så innebär det ju att man har mindre chanser att få EU-medel, säger Lars-Nila Lasko, Same Ätnams ordförande.

Allvarligt
Sami Duodjis VD, Annelie Päiviö, ser allvarligt på att stiftelsen är med på bedrägeribyråns lista.

– Det är ju ganska allvarligt egentligen, eftersom dels så får man inte veta innan man börjar driva projektet att man kan komma att rapporteras till det här Olaf, och trots att vi inte har gjort några oegentligheter så är vi rapporterade, säger hon.

Anledningen till att Sámi Duodji blev anmälda till Olaf var när Länsstyrelsen såg att det fanns avvikelser, då rekvirerade belopp och godkända belopp för projektet inte stämde inte överens.

Kräver redovisning
Men Sámi Duodji anser sig inte begått något brott, enligt dem var alla kostnader projektrelaterade.

Same Ätnams ordförande Lars-Nila Lasko kräver nu klarläggande av Sámi Duodji.

– Jag förväntar mig två saker, det ena är en redovisning av vad som har skett och hur det blev så här. Det andra är att jag förväntar mig att de ser till att de hamnar utanför det här registret, säger Lasko.

Bett om hjälp
Annelie Päiviö säger att stiftelsen kommer att titta på möjligheterna att ta sig ur registret.

- Vi har också till en av våra stiftelsebildare, Same Ätnam, också begärt hjälp från dem att hjälpa oss att föra samtal med Länsstyrelsen hur vi kan ta oss ur ett sånt här register, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: