Bevis om vinterbete i Nordmaling

Ett av samebyarnas viktigaste dokument får inte citeras i hovrätten. Det beslutades när rättegången i Nordmalingsmålet fortsatte i går, det skriver Västerbottens Kuriren.

Det var när Vapstens, Rans och Umbyns expertvittne, historikern Lennart Lundmark drog upp ett kommunalt protokoll från 1893. Dokumentet säger rakt ut att renhjordar vinterbetade i Nordmaling på den tiden, ett dokument som idag skulle stärka samebyarnas rätt tilll renbete i Nordmaling. Dokumentet från 1893 betraktas nämligen av hovrätten som ny bevisning och får därför ej dras in i pågående förhandlingar. Sedan hösten 2005 har samebyarna och markägarna varit i en rättslig process om renbetesrätt i Nordmaling, söder om Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: