Sametinget hoppas på bättre möjligheter att få tillbaka mänskliga kvarlevor

Sametinget, Historiska museet och Ájtte fjäll- och samemuseum har bildat en gemensam samrådsgrupp i frågor som rör det samiska kulturarvet.
- Från samisk håll hoppas vi på en återföring av samiska kvarlevor och kulturminnen, säger Sara Larsson, min geaidnu och ledamot i sametingets styrelse.

Tidigare i veckan träffades representanter från sametinget, Historiska Museet och Ájtte i Stockholm. Tillsammans beslutade man att bilda en samrådsgrupp och en av frågorna för gruppen blir givetvis de samiska mänskliga kvarlevor som finns på olika museer och institutioner i Sverige.    

- Det är mitt mål att vi ska kunna få tillbaka samiska kvarlevor i första hand, men även kanske religiösa och heliga föremål som har blivit stulna till exempel, säger Sara Larsson.

Historiska Museets chef Lars Amreus ser samrådsgruppen som ett bra stöd och råd i museets förvaltning av det samiska kulturarvet.

- Det betyder mycket för Historiska Museet att ha den typen av kontakter och nära ingångar till den samiska befolkningen.

För tidigt för kvarlevor
Men Amreus tycker att det är för tidigt att ta tag i frågan om återbördande av de samiska mänskliga kvarlevorna.

- Det får vi diskutera mer i den här arbetsgruppen men jag känner att det är lite för tidigt att börja närma sig den frågan, det finns många andra saker som man måste börja reda ut.

Amreus säger att hans utgångspunkt är frågan som handlar om hur man tillsammans på olika sätt kan verka för att göra det samiska kulturarvet så känt och uppmärksammat som möjligt och hur man kan använda sig av kulturarvet på bästa sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: