Nytt parti - inget hot enligt sametingspolitiker

Ett nytt parti håller på att bildas. ”Folket” som partiet ska heta, lanseras som ett parti för hela det samiska folket. Sameradion har gjort en koll med de övriga sametingspartierna om deras tankar inför ett nytt parti.

Lars-Anders Baer, partiledare för Samelandspartiet, är inte oroad, han säger att det lika gärna kan vara en ploj.

– Det låter mycket som stora tunnor som bullrar mycket utan innehåll, så att hade de kommit med ett innehåll först då hade jag kanske kunnat värdera det, men här verkar det vara formen som är viktigare än innehållet, säger han.

”Kom med nåt nytt”
Att Ulf Nårsa, språkrör för det nya partiet, kritiserar bland andra samelandspartiet för att bara driva rennäringsfrågor och glömma bort samer utanför samebyarna, tar Lars-Anders Baer bara som snack. Han menar att det tillhör standardrepliken i det samepolitiska sammanhanget.

– Jag välkomnar att det kommer nya initiativ men sett samepolitisk så är det samma gamla kör som det alltid har varit, kom med nåt nytt, då hade jag blivit skärrad, säger Lars-Anders Baer.

Spännande
Inte heller Håkan Jonsson, jakt- och fiske samerna, tar åt sig av kritiken om att flera av partierna endast driver rennäringsfrågor.

– Vi har ju alltid tyckt att rennäringen har tagit för stor plats, så att man är väl och kan man säga, snustrar på våra domäner lite grann här, så därför känns det kanske lite extra spännande, säger han. 

Håkan Jonsson tycker inte att det nya partiet är något hot mot jakt- och fiske samerna.

– Vill de vara med och dra ett lass åt en riktning som gör att man kan demokratisera bland samerna, så ser jag det som positivt, men det är klart att det finns ju en farhåga, det är som sagt var det här med att ett val kan bli att vi försvagar oss, säger Håkan Jonsson.

Inget hot
Sametingets övriga partier tycks inte heller se det nya partiet som ett hot. Att partiernas befintliga medlemmar skulle överge sitt parti för det nya är Per-Mikael Utsi, Guovssonásti skeptisk till. Han menar att man nog får ta Ulf Nårsas påståenden med en stor nypa salt.

– Jag tror inte att partisympatisörer byter parti så lätt, säger Utsi.

Inte heller samernas partiledare Anders Kråik är skrämd av det nya partiet. Han konstaterar att det är så en demokrati fungerar, partier kommer och går.

Misslyckande
Sara Larsson, min geaidnu, håller med Ulf Nårsa om att politiken handlar för mycket om rennäringsfrågor, men hon tycker inte att det behövs något nytt parti.

– Eftersom vi driver de frågorna, att bredda sametingets verksamhet, så skulle det i så fall vara ett misslyckande för oss, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: