EU:s jordbrukssystem diskriminerar samerna

Flertalet miljarder i EU-stöd delas ut till bönder de kommande åren. Men samerna som driver renskötsel blir utan. Diskriminering tycker Inger Baer Omma och sametingspartiet Guovssonásti som nu kräver svar från regeringen varför man inte har samma möjligheter som andra jordbrukare i Sverige.

Inger Baer Omma anser att samerna är bortglömda i EU:s jordbrukspolitik när det gäller stöd till jordbruk.

– Det är inte bra, vi omsluts inte på samma sätt som de andra areella näringarna av till exempel miljöstöden, säger hon.

Kräver samma villkor
EU-s landsbygdsprogram har fem miljarder att dela ut till landsbygdsföretag dom kommande sex åren. En stor del av pengarna går till areella näringar som lantbruk inom landsbygden.

Dessutom får bönder dela på ytterligare sex miljarder i så kallade gårdsstöd från EU. Men av dessa 11 miljarder går bara en liten promille till samiska rennäringsföretag, det för att restaurera gamla rengärden.

Inger Baer Omma och sametingspartiet Guovssonásti kräver nu att renägare ska få samma villkor som bönderna har.
 – En ko, en get ett får kan få de här stöden, varför kan inte en ren få motsvarande stöd, undrar hon.

Diskriminerande
Per-Mikael Utsi, sametingsledamot för partiet Guovssonásti, tycker att det är orättvist och diskriminerande eftersom det är den samiska folkgruppen, urbefolkningen som drabbas, ingen annan.

– Vi betalar in skatt till samhället, vi betalar pengar till EU, men vi får inte tillbaka det så att vi blir jämställda med andra, säger Per-Mikael Utsi.

Dyrare för samer
Orsakerna till att det har blivit så här är att svenska staten i inträdesförhandlingarna till EU inte tog med behovet för rennäringen har Per-Mikael Utsi fått förklarat för sig. Det innebär att det blir dyrare för samer att leva än för andra jordbrukare.

– Vi har hela tiden långa transportsträckor och annat, och EU försöker hjälpa de områden som har de här problemen, men vi får inte den hjälpen, och det är ju helt fel, säger Per-Mikael Utsi.

Guovssonásti ska nu begära svar av jordbruksminister Eskil Erlandsson vad han ska göra för att renskötselföretag ska få samma EU-stöd som jordbruksföretag.

Lars-Ola Marakatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: