SSR kräver högsta gräns för rovdjur inom samebyarna

Max fem procent i rovdjursförluster, annars ska rovdjuren avlägsnas. Det kräver Samernas Riksförbund, SSR i sin nya rovdjurspolicy. Idag förväntas landsmötet anta rovdjurspolicyn.

Bland renägarna finns idag ett utbrett missnöje med statens sätt att sköta rovdjursfrågorna och SSR har tagit fram en rovdjurspolicy för att tydliggöra medlemmarnas åsikter och krav. Ett av kraven gäller antalet rovdjur inom samebyarna, eller toleransnivåer, som det kallas i policyn.

- Det är alltid andra som bedömer hur mycket rovdjur rennäringen ska tåla, nu vänder vi på det och klargör själva vad som är rimligt ur rennäringssynpunkt, menar SSR:s ordförande Per-Gustav Idivuoma. 

Nationella rovdjursmål
Den här toleransnivån ska grundas på vad rennäringen tål för att vara ekonomiskt lönsam. De nationella målen som riksdagen har satt upp för hur många rovdjur det ska finnas i Sverige ska enligt SSR inte ha någon betydelse i detta sammanhang. Det är inte rennäringens ansvar att öka rovdjursstammarna, menar SSR.

- Utgångspunkten är riksdagens beslut som också säger att förutsättningen för renskötsel inte ska äventyras av förekomsten av rovdjur, säger Idivuoma.  

Ta bort rovdjur
Om toleransnivån överskrids, det vill säga om rovdjuren dödar mer än fem procent av samebyns renantal, så ska rovdjur kunna avlägsnas från samebyns område, det ska även gälla inom nationalparker och naturreservat, skriver SSR.

I policyn preciseras inte om rovdjuren ska avlivas eller flyttas. Men SSR skriver att; för att möjliggöra en avlägsning så måste olika anpassingar ske i jakten. Det avsnittet handlar bland annat om jakttider och jaktfördelning.

Vapen på motorfordon 
Vidare tar SSR upp frågan om nödvärnsrätt. Det vill säga rätten att döda ett rovdjur som attackerar och skadar renarna.

Som lagen är idag menar SSR att det är stor risk att en renskötare som använder sig av nödvärnsrätten åker fast för illegal jakt. Enligt SSR ska nödvärnsrätten även gälla om det så bara föreligger risk för rovdjursangrepp.

Dessutom anser SSR att en renskötare ska få ha med vapen på motorfordon, dels för att kunna skydda sina renar men också för att kunna avliva skadade renar.

Kräver förändringar 
SSR pekar också i policyn på långa handläggingstider hos myndigheterna och menar att sametinget måste kunna fatta självständiga beslut i rovdjursfrågorna. Därför ska sametinget ha ett nära samarbete med samebyarna, menar SSR och föreslår att sametinget tillsätter en rådgivande grupp i rovdjursfrågor med representanter från rennäringen.

Rovdjurspolicyn är framtagen av representanter från samebyarna och den innehåller tolv punkter med saker som måste förändras i rovdjurspolitiken. Det handlar om krav på bland annat bättre rovdjursinventeringar, förbättrade jaktmöjligheter och bättre samordning med grannländerna i rovdjursfrågor.

SSR skriver i sin policy att staten omedelbart måste genomföra förändringar i rovdjursförvaltningen och rovdjurspolitiken om renägarna ska få förtroende för statens rovdjurspolitik.

Idag, tisdag, ska alltså landsmötet besluta om den nya rovdjurspolicyn. 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: