Sametingets kansli kritiserar styrelsen

Från personalhåll på sametingets kansli kommer nu kritik mot styrelsen för bristande arbetsgivaransvar. Orsaken är vice styrelseordförande Anders Kråiks kritik mot tjänstetillsättningarna på sametingets kansli. -Skitsnacket om korrumperade tjänstetillsättningar måste få ett slut, säger Nils-Gustav Labba, samiskt informarmationscentrum.

Det var styrelsens bristande arbetsgivaransvar gentemot personalen som de fackliga representanterna ville diskutera med styrelsen förra veckan, inte arbetsledningen på Sametingets kansli som Sameradion rapporterade i går. Det menar Nils-Gustav Labba, en av medlemmarna i ST Sápmi på Sametingets kansli.

Det var bland annat uttalanden av vice styrelseordförande Anders Kråik, om korruption vid tjänstetillsättningar vid kansliet som fått personalen att reagera, menar Labba.

– Jag tycker att hela det här overifierade skitsnacket om korrumperade tjänstetillsättningar måste få ett slut, säger Nils-Gustav Labba.

– Jag tycker att man har gjort samepolitik av det här, det här handlar om personalpolitik, och i personalpolitik måste man vara tydlig i förtroendefrågor och det är det vi har velat diskutera med styrelsen, säger Labba.

Inte konstigt med kritik
Anders Kråik, vice styrelseordförande, tycker att styrelsen tar sitt yttersta arbetsgivaransvar och han ångrar inte sin kritik mo t personaltillsättingarna.

– Det ser inte bra ut när massa människor har anställts ifrån ett och samma parti eller en och samma organisation, säger Anders Kråik, som inte tycker det är konstigt att det kommer fram kritik i sådana här situationer.

– Det är en uppenbar risk för kritik när man kommer i en situation där man anser att Sametinget som myndighet inte har en opartisk bedömning och så vidare i anställningsförfarandet, säger han.

– Den kritik som riktas från Nils-Gustav Labba, det är ju också ett typexempel där man får verifierat när man politiserar tjänstetillsättningar, när det smyger sig in en ideologi, då får man förvänta sig också att det blir en politisk motoffensiv, säger Anders Kråik.

Missnöje
Dom fackliga representanterna på Sametinget vill inte medverka på band. Båda facken, SACO och ST säger att dom vill föra diskussionerna internt med styrelsen och lösa problemen som finns.

Men enligt sameradions källor, med god insyn i den dagliga kansliverksamheten, så finns det även ett missnöje bland delar av personalen hur den dagliga arbetsledningen fungerar på sametingets kansli. Och att det påverkar den psykosociala arbetsmiljön.

Nils Gustav Labba säger sig inte känna till kritiken om bristande arbetsledning på kansliet. Men och andra sidan har han förståelse för att personer inte vågar uttala den offentligt. Även om han tycker att det är fel.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: