Tvåspråkiga klarar sig bättre från demens

Personer med fler än ett modersmåls klarar sig bättre från demens. Det visar ny kanadensisk forskning.
  – Det här är högst troligt, säger Mikael Vinka, lingvistikforskare på samiska institutionen på Umeå universitet.

Enligt Mikael Vinka är forskningen väldigt seriös och den har genomförts under strikta förhållanden.
 – Det finns ingen som helst anledning att tvivla på resultaten, säger han.

Den kanadensiska forskningen visar att hos personer som hela livet pratat mer än ett språk kommer demenssjukdomar fyra år senare än hos andra.

Bra satsa på språkutbildning
Mikael Winka menar att dom här nya forskningsresultaten visar på att det är bra att satsa pengar på språkutbildning och att det här borde gynna den allmänna synen på tvåspråkighet.

– Om vi kan se på samiskans del till exempel, så tror jag att vi har ett gott skäl att se att det är bra att satsa pengar på barnen på förskolan, på dagis, och se till att vi kan stärka och få unga samer som blir tvåspråkiga, och att vi också då kan se att det faktiskt är medicinskt nyttigt att vara tvåspråkig, säger Mikael Vinka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: