Helikoptrar i svensk-norsk renbetesstrid

Den norsk-svenska gränskonflikten mellan norska staten och Saarivuoma sameby om rätten till renbete trappas upp ytterliggare.

Senast den 20 juni löper tidsfristen ut för Saarivuoma att flytta sina renar. Om dom inte gör det så hotar norska staten att driva bort renarna med helikopter och riva gärden för Saarivuoma sameby, som för snart två månader sedan flyttade renarna till Altevansområdet.

-Vi tänker stoppa det. Vi kommer att hyra in en egen helikopter och hindra dem, säger Henrik Johannes Blind från Saarivuoma sameby.

Konflikten beror på olika tolkningar av vilka regler som gäller sedan renbeteskonventionen mellan Sverige och Norge upphörde 2005.

Redan förra året revs och beslagtogs Saarivuoma samebys kalvmärkningsgärden av norska myndigheter.

Renägarna i Saarivuoma planerar att genomföra protestaktioner i Altevatn på onsdag. Bland annat kommer den samiska flaggan att hissas för att visa att det är samernas mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: