Inget intresse för Samelandspartiet

När Sametingets näst största parti, samelandspartiet, kallade till årsmöte i Arvidsjaur den gångna helgen kom endast sex personer, varav fem tillhörde styrelsen. Ingrid Inga, som företräder partiet, säger att det inre partiarbetet inte varit tillfredsställande. Och partiets ledare vill ha mer action.
– Vi är tvungna att vara mer aktiva, säger Lars-Anders Baer.

– Jag vill att partiet förnyades så de unga verkligen får plats, säger Ingrid Inga. Hon vill att ungdomsfrågor ska prioriteras.
– Vi får rannsaka oss själva. Det viktigaste är att ungdomar får komma med i maktens sfärer.

Även partiledaren och nuvarande styrelseordföranden i Sametinget, Lars-Anders Baer, verkade bekymrad över att bara i princip styrelsen deltog i sametingets näst största partis årsmöte.
– Jag tror vi på ett helt annat sätt är tvungna att möta ungdomarnas och framtidens förväntningar i Sametinget. Vi tittar bakåt och hur elaka Sverige varit. Vi är tvungna att vara mer aktiva. Jag tror ungdomarna vill ha mer action.

Baer tycker det är problem att Sametinget är för åldersstiget och har sned könsfördelning.
– Det är en stor utmaning att få in fler ungdomar och kvinnor, säger Lars-Anders Baer.

Mötet handlade mycket om framtidsfrågor. Ingrid Inga:
– Det viktigaste i framtiden är att alla samer, unga och gamla, samebymedlemmar och ickemedlemmar, har möjligheter att delta i det samiska samhällsbygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: