1 av 3
Inte en strumpa är torr efter de nattliga äventyren i Altesvattnet. Nya kläder fick lånas av grannarna.
2 av 3
Henrik Johannes Blind har vaktat dag och natt i över en vecka nu.
3 av 3
Per-Anders Nutti kokar vatten i sitt nya hem.

Saarivuomas renskötare nära att drunkna i Norge

Saarivuomas renskötare har nu vaktat sina renar i en vecka efter att norska reindriftsmyndigheten i bestämt att renarna ska bort från Altevattnet i Tromsö. Det börjar ta på renskötarnas hälsa både psykiskt och fysiskt. Henrik Johannes Blind var nära att drunkna under sitt vaktuppdrag.
– Fyrhjulingen blev kvar vid en sten i älven, säger han.

Kläderna står på tork utanför husvagnen. Fyrhjulingen och motorsågen är bärgade men vattenfyllda. Henrik Johannes blind får hjälp av en stugägare i området att välta sin 272 kilo gröna best på fyra hjul. Vattnet rinner ur dess inre.
– Det var för högt vattenflöde. Jag for iväg med min fyrhjuling, eller flöt iväg. Jag lyckades ta mig i land i alla fall. Fyrhjulingen fastnade på en sten, berättar Henrik Johannes Blind.
– Det var tur att det gick bra, säger Per-Anders Nutti, som är med och vaktar renarna.

Farligt uppdrag
Renskötsel är en av de farligaste jobben i Sverige. Och än farligare blir det för Saarivuoma Sameby när man är i krig med norska myndigheter. Det eftersom samebyn vägrar flytta bort renarna från nordväst om Altevattnet, några mil väster om svensknorska gränsen. Saarivuoma hävdar sig ha sedvana i området som man förlorade 1972 då senaste renbeteskonventionen mellan Norge och Sverige omförhandlades.

Ingen konvention
Sedan något år tillbaka har staterna inte kommit överens om en ny konvention och Saarivuoma har flyttat renarna till deras förfäders marker. Något som norska myndigheter motsätter sig. För området är reserverat åt renskötare i Hjerttinds distrikt i Tromsöområdet.

Vill flytta renarna
Därför har norska myndigheter beslutat att saarivuomas renar ska flyttas längre österut till senaste konventionsgränsen. Men man har inte ännu beslutat hur och när. Vilket frestar på dom två renskötarna som tvingats vakta dag och natt sen en vecka tillbaka
– Det är psykiskt tungt att leva på den rädslan att de snart kanske kommer och jagar bort våra renar, säger Henrik Johannes Blind.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".