Altejavre är fyra mil långt.

Saarivuoma får tillbaka renbete

Saarivuoma blir vinnare enligt förslag till ny renbeteskonvention. Förhandlarna föreslår att Saarivuoma ska få tillbaka delar av de områdena man förlorade 1972.

Per-Gustav Idivuoma bekräftar att Saarivuoma är vinnare i dragkampen om Altejavres nordvästra hörn. Men han vill inte exakt peka på hur stora betesområden Saarivuoma föreslås få.
 - Men det är större områden än 1972 års konvention, säger Per-Gustav Idivuoma som sitter i förhandlingsgruppen.
 

Samebyn har krävt tillbaka gamla sedvanemarker i Altejavreområdet i Troms fylke, ända till samhället Bardufors. Vilket skulle fördubbla samebyns sommarbetesareal i Norge.

I förra veckan fick samebyn stöd av bland annat juristen Ande Somby som tycker att samebyn har första tjing på området.
– Det handlar om större områden än 1972 års konvention. Mer törs jag inte säga eftersom läget kan ändras, säger Per-Gustav Idivuoma.

Nya marker för Hjerttind
Nu verkar förhandlingsgruppen också vara inne på samma linje. Enligt Per Gustav Idivuoma så föreslår man att ge tillbaka områdena till Saarivuoma. Men norska Hjerttinds renskötare har dom senaste 30 vintrarna låtit sina renar beta i området.
– De föreslås få nya vinterbetesmarker, säger Per-Gustav Idivuoma. Var de är vill han dock inte kommentera.

Inne på tionde året
Svensk norska förhandlarna har nu i nio år försökt komma överens om renbetesfördelningen mellan länderna. Nu säger flera i förhandlingsgruppen att det finns ett färdigt förslag till betestilldelning – som ska presenteras under hösten.
– Vi är inte så naiva att vi tror att samebyarna kommer att hoppa jämfota. Det är ett givande och tagande i en förhandling, säger Per-Gustav Idivuoma.
Ni har hållit på i över nio år nu. Hur känns det?
– Det är för jobbigt, det ska jag ärligt erkänna, säger Per-Gustav Idivuoma

Har inte sett förslaget
Från Saarivuomas sida vill man inte säga något eftersom man inte sett förslaget. Hjerttinds renskötare kunde inte nås för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".