HD pövar inte medlemsskap i Vapsten

Högsta domstolen kommer inte att pröva fallet där f d sametingsledmoten, Stig-Harry Johansson, ville få ut handlingar från Vapstens sameby. HD avslår även Johanssons yrkande om att ta in förhandsavgörande från Europadomstolen.

I snart 40 år har Stig-Harry Johansson kämpat för att bli medlem i Vapstens sameby.

Johansson har ett renmärke som han har fått i arv och som registrerades på honom 1970. Johansson har hela tiden ägt ett antal renar i renmärket och han hävdar också att hans förfäder har bedrivit renskötsel i området sedan ända 1600-talet, vilket skulle ge honom en urminnes hävdad rätt till medlemsskap till samebyn.

Frågan om Johanssons medlemsskap har varit föremål för prövningar genom en rad olika rättsinstanser - och för några år sedan skedde ett genombrott till Johanssons fördel.

Då slog nämligen förvaltningsdomstolen, Kammarrätten fast att Johansson är att betrakta som medlem i samebyn.

Med denna dom i ryggen har Stig Harry Johansson begärt ut årsmötesprotokoll och räkenskaper från samebyn.

Men samebyn har inte gett ut papprena. Samebyn har fortfarande inte ansett Johansson vara medlem eftersom han enligt samebyn inte deltagit i samebyns gemensamma och traditionella sätt att driva renskötsel.

Johansson vände sig då till tingsrätten och senare till hovrätten - men utan framgång.

Både tingsrätten och hovrätten delade samebyns uppfattning och avslog Johanssons överklagan. Och nu väljer alltså högsta domstolen att inte pröva fallet.

Och därmed står Hovrättens dom fast, att Stig Harry Johansson inte kan räkna sig som medlem i Vapstens sameby och får inte ut de begärda handlingarna heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".