SameÄtnam startar en till tidning

SameÄtnam startar ännu en tidning, men eligt redaktören för tidningen, så ska den inte konkurrera med tidningen Samefolket, som SameÄtnam är sedan tidigare medägare till.

I morgon väntas den nya samiska tidningen Dávgát ges ut för första gången. Det sker digitalt på internet och kommer att finansieras med projektmedel och reklam. Redaktör för tidningen är Ulf Nårsa. Men han är även ledamot i sametingets kulturråd och Samefolkets styrelse. 

Men enligt, Ulf Nårsa så är inte deras ambition att konkurrera med andra samiska tidningar om mediapengar från Sametingets kulturråd. 

Elektronisk tidning
Den nya samiska tidningen kommer att få namnet Dávgát och kommer till en början att vara elektronisk och komma ut 4 gånger per år, dvs. varje kvartal. 

Planerar även i tryckt form
Men i planerna ingår även att utge tidningen i tryckt form och med fler nummer per år. Och från och med nästa år så ska tidningen innehålla 25% samisk text.

25 % samisk text är just vad kulturrådet kräver för att en samisk tidning ska får pengar av dem.

Projektpengar
Men Ulf Nårsa menar att Dávgát trots det, inte kommer att konkurrera med andra samiska tidningar om media potten. Det finns andra pengar att söka.
 - Dom kräver ju samma även om man söker projektpengar. Vi behöver inte ta från mediapotten, man kan söka från projektpotten, och det krävs samma 25% samisk text för att kunna söka därifrån, säger Ulf Nårsa, redaktör för Dávgát.

kristina.nutti@sr.se
mattias.sikku-trägårdh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".