Norska lantbruksministern ställer krav på Erlandsson

Renbetningen på norsk sida av svenska samebyar är olovlig och ska upphöra snarast. Det skriver den norska lantbruksministern, Terje Riis-Johansen, i ett brev till sin svenska kollega, jordbruksministern Eskil Erlandsson.

Terje Riis-Johansen förväntar sig av dom svenska myndigheterna ett ansvar och agerande för att få slut på, vad han kallar för den olovliga renbetningen av Saarivuoma sameby i Altevannsområdet.

”Svenska samer skapar problem”
Riis-Johansen skriver i brevet at situationen skapar problem för den norska rennäringen. Men att den även kan riskera att försämra klimatet i dom pågående konventionsförhandlingarna om renbete mellan Norge och Sverige.

Ett gott förhandlingsklimat förutsätter tillit till varandra, och det som sker i området kan riskera att slutförhandlingarna av konventionen sätts i fara, skriver Terje Riis-Johansen i sitt brev till svenska jordbruksministern, Eskil Erlandsson.

kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".