Johansson begär resning hos Högsta domstolen

Lars Ola Hull, juridisk ombud för Johansson ser fallet som den enskildes kamp mot kollektiva intressen, och han menar att dom tidigare rättsinstanserna som dömt i Stig Harry Johanssons fall gett bruksrätten bättre status än den privata äganderätten.

Högsta Domstolen beslutade för drygt en vecka sedan att inte ta upp fallet där f d sametingspolitikern, Stig-Harry Johansson, ville få ut handlingar från Vapstens sameby. HD avslog även Johanssons yrkande om att ta in förhandsavgörande från EGdomstolen.

Mångårig tvist
Samebyn ville inte lämna ut medlemsförteckning, årsmötesprotokoll och redovisning av bykassan till Johansson eftersom samebyn ansåg att han inte är medlem i byn.

Både tingsrätten och hovrätten delade samebyns uppfattning och avslog Johanssons överklagan. Och det gjorde även högsta domstolen genom att inte pröva fallet. Så det är hovrättens tidigare dom, att Johansson inte är medlem i samebyn som gäller.

Söker resning
Men nu begär Stig Harry Johansson att HD ska ta upp hans fall igen.

Johanssons juridiska ombud, Lars Ola Hull, menar att HD har gjort en miss när de inte tycker att frågan om medlemsskapet inte hör till frågan om Johansson ska få ut handlingar eller inte från samebyn.
 - Min bedömning är att HD har gjort ett uppenbart misstag, säger Lars Ola Hull, Stig Harry Johanssons juridiska ombud.

”Den enskildes kamp mot kollektivet”
Lars Ola Hull säger att enligt EG-rätten så måste delfrågor tas upp inom ramen för prövningen, där alltså samebymedlemsskapet räknas in. Eftersom HD inte har gjort det begär nu Stig Harry Johansson juridiska ombud att HD ska ta upp fallet igen.

Lars Ola Hull ser Johanssons fall som den enskildes kamp mot kollektiva intressen, och han menar att dom tidigare rättsinstanserna som dömt i Stig Harry Johanssons fall gett bruksrätten bättre status än den privata äganderätten och där är systemet snett säger Hull.
 - Ursprungsbefolkningen är samer, inte samebyar. Jag ser det som att man måste ha en mycket större förståelse för den individuella rätten, säger Hull.

Kristina Nutti, Anna Sunna
kristina.nutti@sr.se, anna.sunna@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".