Eskil Erlandsson, jordbruksminister. Foto: Pawel Flato

Erlandsson tar norska kollegans brev med ro

Sveriges jordbruksminister, Eskil Erlandsson, går emot Norges lantbruksminister - renbetet i Norge är en hävdvunnen rätt som ska finnas kvar.

Norges lantbruksminister, Terje Riis-Johansen, har i ett brev till Eskil Erlandsson skrivit att renbetningen på norsk sida av svenska samebyar är otillåten och ska upphöra snarast.

Men det håller inte Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson med om.
 - Det är en hävdvunnen rätt som vi har på norsk mark och norskt territorium. Och den rätten tycker jag att vi ska fortsätta att vara överens om att det är en rätt, säger Erlandsson.
Vill inte uttala stöd
Eskil Erlandsson är alltså inte överens med Norges lantbruksminister, om att Saarivuoma samebys renar betar på otillåten mark i Norge. Men något stöd för Saarivuoma sameby kan Erlandsson inte uttala.
 - Jag kan varken stödja eller ta avstånd ifrån enskildheter, säger Erlandsson.

Tar det med ro
Och Terje Riis Johansens farhågor om att förhandlingarna om en ny renbeteskonvention kan vara i fara, om inte de svenska samebyarna flyttar på sina renar, tar Eskil Erlandsson med ro.
 - Jag förutsätter att vi som goda grannar emellan, kan komma överens om en konvention som innebär att båda sidor vet vilka nyttigheter och rättigheter som ömse sidor har.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".