Nätverket Norden vill yttra sig till Europadomstolen i Härjedalsfrågan

Europadomstolen kommunicerar med svenska staten om Härjedalsbyarnas förlorade vinterbete. Nu vill föreningen Nätverket Norden yttra sig i frågan.

Lars Ola Hull är juridisk ombud för Nätverket Norden och han säger att det här kan man inte låta samebyarna och staten sitta och göra upp om internt.
 - Vi har begärt att få delta som part i målet, säger Lars Ola Hull, juridisk ombud för Nätverket Norden.

Samebyarna stämde i våras den svenska staten inför Europadomstolen och Lars Ola Hull tror att Nätverket norden har stora chanser att få yttra sig i målet.
 - Två parter, staten och samebyarna ska inte kunna göra upp i mål som träffar civila markägare, utan att markägarna är företrädda, säger Lars Ola Hull.

Lars Ola Hull menar att det hänt att markägarna tidigare inte varit företrädda i utredningar som angått dom,  bland annat jakt och fiske utredningen och gränsdragningskommisionen. Hull är kritiskt till LRF och Skogsägarföreningens handlande som markägarerepresentanter i de båda utredningarna.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se
Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista