Nils Valkeapää

RUSA stödjer Saarivuoma i renbeteskonflikten - beredda på aktion

Nu får Saarivuoma stöd från den samiska organisationen RUSA, Rätten för Urfolket Samerna.
 - Om Saarivuoma behöver stöd ställer vi upp och hjälper till, det meddelar RUSA:s ordförande Nils Valkeapää.

Med anledning av Saarivuoma samebys problem med rätten till sina sommarbetesmarker i Norge, vill nu den samiska organisationen RUSA, ge sitt stöd till samebyn.
 - Från RUSA:s sida har vi hela tiden hävdat samefolkets urminneshävd rättigheter, och då det gäller Saarivuoma, så är det ju ett urminneshävds betesområde som de har haft i urminnestider, och då ger vi vårat stöd till Saarivuoma, säger Nils Valkeapää, orförande för RUSA.

Beredda på aktion
Enligt Nils Valkeapää, borde vare sig norska eller svenska myndigheter blanda sig i samiska angelägenheter.
 - Det är ju vårt område, vårt land och våra områden sedan urminnes tider, innan norska och svenska staten fanns till, säger han.

Och RUSA är inte rädda för att agera om det behövs.
 - Om de behöver stöd från Saarivuomas sida med någonting så ställer vi upp och hjälper till på allt sätt, säger Nils Valkeapää, som säger att det även kan bli aktuellt med en aktion.
 - Ja, nog blir det aktion, är det så att de inte lyssnar på vad Saarivuoma säger så måste vi visa vårat stöd och göra någonting.

Tio års förhandlingar
Valkeapää förklarar också att om inte RUSA kan påverka situationen i Sverige så kommer de gå utrikes, till Europa och Fn:s rättsliga instanser.

I snart tio års tid har förhandlingarna om en ny renbeteskonvention hållt på. Hur konflikten kommer lösas och historien sluta vet ingen, men det som är en så svår nöt att knäcka politiskt, är desto enklare ur renskötarögon.
 - För renskötselns del så måste de ju ha ett sommarbetsområde där renarna är hemmastadd, det går inte att göra en gräns och tro att renarna vet om det, utan renarna far ju dit där de varit sedan sedvanor, säger Nils Valkeapää.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".