Brister i Sveriges samepolitik - Europarådet kritiserar

I en rapport från Europarådet får Sverige återigen kritik för sitt arbete med mänskliga rättigheter och samiska frågor. I en av punkterna i rapporten uppmanas Sverige att omedelbart ratificera ILO konventionen 169.
Det händer för lite, enligt Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

Ett av kraven i Europarådets rapport är att Sverige omedelbart bör ratificera ILO konventionen 169.

Enligt Thomas Hammarberg är konventionen viktig. Om Sverige skulle ratificera konventionen så skulle det bli även en granskning av hur rättigheterna som står i konventionen respekteras i praktiken, när det gäller mark till exempel. Som det är nu kan inte ILO mekanismerna användas.

– Det är en viktig konvention och kommer få en effekt och ge samerna en starkare ställning i svenskt rättsväsende, säger Thomas Hammarberg.

Ojämlika förhållanden
Förutom kravet om ratificering av ILO konventionen kräver Europarådet även att Sametinget ska få mer makt och att alla samebarn ska beredas språkundervisning i sitt modersmål.

Utöver de tre punkterna anser Europaåret även att Sverige borde titta på de ojämlika förhållandena som tenderar att uppstå när markfrågor kommer upp i domstol i Sverige. Samesidan har ofta för lite resurser för att klara processen. Det är en viktig rättsprincip att båda sidorna ska ha någorlunda lika resurser så att alla argument får komma fram, berättar Thomas Hammarberg.

Brister i samepolitiken
Thomas Hammarberg är inte helt nöjd med Sveriges samepolitik.

– Det finns brister i samepolitiken och rätt mycket förvirring. Och det här att man har lovat nu så länge att på allvar pröva ratificeringen av ILO konventionen och att det ännu inte har hänt någonting, är ju inte tillfredsställande, säger han.

Dags för handling
I Europarådets rapport från 2004 fanns ungefär samma punkter som i årets. Thomas Hammarberg tycker att Sverige jobbar alldeles för långsamt med de här frågorna.

– Det är för lite beslut, man har dragit en del av de här frågorna i lång bänk, och framförallt då ILO konventionen, det är dags att gå till handling, säger han.

Maria Unga
maria.unga@sr.se/sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".