Många turister besöker Kiruna i sommar

Det är många turister som besöker Kiruna i sommar. En orsak till det kan vara att Kiruna Lappland erbjuder barn upp till 15 år kostnadsfria sommarlovsalternativ.
Sameradion har träffat några av Kirunas turistentrepenörer som berättar om hur sommaren varit hittills.

Jonas Nutti är anställd av turismföretaget Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi. Företaget erbjuder arrangemang knutna till den samiska kulturen.

– Efter midsommar har turist tillströmningen ökat, i dag har vi redan haft en turistgrupp på morgonen och sedan har turisterna kommit i en strid ström under hela dagen, berättar han.

Strid ström
Linnea Palmgren, guide och receptionist på ishotellet i Jukkasjärvi, säger att de har haft gott om turister i sommar. Turisterna har kommit i en strid ström. Hon upplever att de har haft besök av fler turister i sommar än tidigare år.

– Jag tycker att det känns som att det har varit mer människor som har kommit hit, och jag märker också det på de boende gästerna, att det är större beläggning i år, säger Linnea Palmgren.

Mycket nattgäster
Även på Samegården i Kiruna har det funnits gott om gäster.
– I sommar har vi haft rätt bra med turister, ungefär som i fjol. På hotelldelen har vi haft mycket nattgäster, säger Sigrid Sarri, anställd på Samegården.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".