Sara Larsson, styrelseledamot i Sametinget.

Samiska käkben väntar på sista vilan

I början av året uppmärksammade tandläkarhögskolan i Umeå att de hade samiska käkben i en monter, och de ville också lämna tillbaka benen till samerna för återbegravning. Men trots förfrågan till sametinget har inget hänt.

Sara Larsson, styrelseledamot i Sametinget och bosatt i Umeå, kände inte till tandläkarhögskolans förfrågning men hon kommer nu att påskynda återlämningen.

– Att de finns kvar är i sig inte så allvarligt eftersom det är viktigt att de återförs på ett bra sätt, det är det viktigaste, inte att det går snabbt. Men jag ser allvarligt på att inte vi i Sametinget har svarat tandläkarhögskolan, säger hon.

Det var i början på juni som Sametinget tillsammans med historiska museet och Ájtte fjäll och samemuseum bildade en arbetsgrupp som bland annat ska behandla återförande av samiska kvarlevor.

Borde ha tagit kontakt
Men det har inte ännu förts några diskussioner om hur en återföring ska fungera i praktiken, säger Sara Larsson. Hon betonar att det är viktigt att återföringen och begravning sker på rätt sätt.

– I vissa fall, som de här käkbenen från tandläkarhögskolan, så kan det ju vara mycket enklare, det kan ju vara enkelt, det beror ju på hur mycket man vet om dem, säger hon.

– I vilket fall som helst så borde Sametinget ha kontaktat dem och kanske fått tillbaka dem i alla fall i väntan på att vi vet hur vi ska föra tillbaka dem, säger Sara Larsson.

Hon kommer nu att se till att tandläkarhögskolan i Umeå kontaktas snabbt och får ett svar.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se/sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".