Idre sameby färdiga med kalvmärkningen

Årets kalvmärkning är i full gång. Från två av landets sydligare samebyar kommer positiva rapporter.
Idre sameby är redan färdiga med märkningen, och trots att Raedtievaerie sameby har haft en hård vinter är kalvarna i gott skick.

Thorbjörn Åhrén, ordförande i Raedtievaerie sameby, säger så här om årets kalvmärkning:
– Det har gått bra faktiskt, än så länge så, det är inga större bekymmer.

Svår vinter
Men under vintern såg det värre ut. Thorbjörn Åhrén berättar att betet var väldigt dåligt under hela vintern, ända från hösten.

– Vi hade ju bara två tredjedelar av renhjorden med oss ner på vinterlandet, och där var det ju inge vidare heller, men de har levt igenom det och de övriga som vi inte hade med oss ner har kommit upp och nyss har fått kalv, i stort sett allihop, säger Thorbjörn Åhrén.

Bra förhållanden
Raedtievaerie sameby hade en hård vinter men lite längre söderut så var förhållandena mycket bättre.

– Här nere hos oss i Idre så kom det ju snö i november och sen låg den snön kvar i ungefär tre veckor, och sen kom det mildväder och så tinade det bort alltihop och så var det helt barmark i skogen fram till en vecka efter nyår, så våra renar hade det ju jättefint, säger Jörgen Jonsson, ordförande för Idre sameby.

Även i Idre sameby har kalvmärkningen gått bra och de var färdiga redan 5:e juli.

– Det ser ut att vara bra med kalv, faktiskt bättre än i fjol trots allt, vi hade inte lika mycket kontakt med björn i vår som tidigare år, säger Jörgen Jonsson.

Peder idivuoma
peder.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".