Polisanmälan mot dansk schaman i Kirunafjällen

Rose-Marie Huuva och Gábna samebys strid mot den danske schamanen John Russel Möller fortsätter. Trots upprepade försök att få John Russel-Möller att avsluta sin schamanverksamhet på samebyns område, är han kvar vid Louvárri, nordost om Kiruna.

Rose-Marie Huuva som nu har polisanmält John Russel-Möller, är mycket kritisk till Länsstyrelsen sätt att hantera frågan.

– Gabna sameby anmälde honom till länsstyrelsen 2004 och jag anmälde honom 2005, och ingenting händer. Länsstyrelsen har inte gjort någonting, det är därför jag har polisanmält det här, säger Rose-Marie Huuva.

Återkommande verksamhet
Den danske schamanen John Russel Möllers verksamhet på Louvárri börjar vara lika återkommande som sommarens kalvmärkningar. Sedan 1996 har han haft schamanistiska kurser inom Gábna sameby, en verksamhet som fortsätter, trots att han nekats markupplåtelse av Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har i sommar besiktigat platsen, som varit nedsmutsad, och John Russel Möller har fått order om att städa upp efter sig.

Problemet är att Länsstyrelsen inte besiktigar Louvárri igen förrän i augusti. Fram till dess kan den danske schamanen hålla sina kurser vid den samiska offerplatsen. Samma sak har han kunnat göra år efter år.

Prioriteringar
Erik Gustavsson som är enhetschef för rennärings- och jaktfrågor på Norrbottens länsstyrelse, menar att Länsstyrelsen inte har resurser att göra mer än det som nu görs.

– Det är ju så att arealerna är ju stora och det måste göras prioriteringar, och vi har ändå kostat på ganska stora insatser på den här platsen, säger han.

Erik Gustavsson säger att det är först när John Russel Möller lämnar något kvar på Louvárri som Länsstyrelsen kan agera. Själva kursverksamheten är inte olaglig.

Fritt fram
Rose-Marie Huuva tycker att Länsstyrelsens hantering av frågan återigen visar på tafatthet. Länsstyrelsens dröjsmål innebär intrång på såväl Gabna samebys årettuntmarker som den samiska offerplatsen Sáhkas, på Louvárri.

– Återigen så ger de honom en frist till augusti och han kan arbeta där hela sommaren, och det vet han. Så det är fritt fram för honom att fortsätta med sin verksamhet, för han vet att ingenting händer förrän fram på hösten, säger Rose-Marie Huuva.

Polisen har ännu inte hunnit utreda frågan.

Elin-Anna Labba
elin-anna-labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".