Foto: SVT

Gabna sameby har flest rovdjur i Norrbotten

Gabna sameby har fortfarande det högsta rovdjurstrycket i norrbottens län - det visar en preliminär rapport från länsstyrelsen rovdjursinventering.

Lars Olsson, naturbevakare hos Länsstyrelsen i Norrbotten, berättar att antalet djärvföryngringar har ökat.

– Det visar på en liten ökning av järv gentemot de senaste åren, det är fortfarande ingen toppnotering, vi har haft någon högre notering tidigare, säger han.

– Lodjuren är inte särskilt många, de är också koncentrerade till två områden som är lite olyckligt, för att det drabbar rennäringen i de områdena ganska ordentligt, medan andra delar av länet är i stort sett tomt på ynglande loar, berättar Lars Olsson.

Preliminär rapport
Rapporten bygger på de inventeringar av järv, lo och varg som länsstyrelsens fältpersonal gjort tillsammans med samebyarna i länet.
Detta ska sedan användas som underlag för Sametinget när de betalar ut rovdjursersättningar till samebyarna.

Årets inventering visar alltså att loföryngringarna är 24 stycken inom länet precis som förra året.

Järvföryngringarna har ökat från 29 till 38 från förra årets inventering. Rapporten är preliminär, dom slutgiltiga siffrorna kommer till hösten.

Gabna flest rovdjur
Samebyn i norrbotten som har flest rovdjur är fortfarande Gabna sameby i Kirunafjällen. I alla fall när det gäller järv och lo.

– Ska vi lägga på björn och kungsörn så finns det andra samebyar som är väl i paritet och det är Tuorpon i första hand i Jokkmokk, säger Lars Olsson.

14 samebyar har haft tillfällig förekomst av varg och tre samebyar har haft regelbunden närvaro av varg, västra kikkejaure sameby, mausjaure sameby och korju sameby.

Småviltstillgången
Att antalet lodjur har minskat i länet kan ha många orsaker, men Lars Olsson tror att det kan ha med småviltstillgången på sommaren att göra.

– De flesta lodjuren i Norrbotten kommer inte i kontakt med ren under sommaren, renarna är längre västöver, så de är i stort sett beroende av småvilt för att föda upp sina ungar fram tills dess att renarna kommer tillbaka från sommarbeteslanden, säger han.

Peder Idivuoma
peder.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".