Gaaltijes framtid hotad

Det sydsamiska centret Gaaltijes framtid är osäker. Projektpengarna är slut och verksamheten har skurits ner. Ingvar Åhrén, chef på Gaaltije, säger att man nu letar efter finansiering för att inte behöva upphöra med verksamheten.

1999 Invigdes det sydsamiska kulturcentret Gaaltije och flyttade in i Tullkammarens gamla lokaler i Östersund. Centret väntar på att fira tioårs-jubileum inom ett par år, men framtiden är alltmer osäker.

- Får vi ingen klarhet med finansieringen under hösten, då är det stor fara för att vi måste upphör med verksamheten, säger Ingvar Åhrén.

Drivs genom projekt
Gaaltije drivs genom olika projekt, och när dom nu är avslutade är också pengarna slut. Kvar finns nu två mindre förprojekt, som kan leda till vidare, men inte garanterar Gaaltijes överlevnad.

Ingvar Åhrén säger att det nu krävs att man hittar fast finansiering, för att kunna trygga kulturcentrets verksamhet.

- Det är just det vi jobbar med, vi försöker då att få departementet till att inse att här måste man bistå för att man ska kunna stärka och utveckla det samiska kultur och näringslivet

Sparlåga
Ingvar Åhrén har kontaktat både kulturministern och sameministern för att uppmärksamma Gaaltijes situtaion inför höstens budgetförhandlingar.

I väntan på en ekonomisk ljusning går det sydsamiska kulturcentret på sparlåga. Affären hålls fortfarande öppen, men man har tills vidare ingen annan verksamhet i tullkammaren.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".