Lars-Anders Baer, Sametingets styrelseordförande.

Sametinget vill förbättra skyddet för offerplatser

Tidigare i veckan berättade Sameradion om att Rose-Marie Huuva polisanmält schamanen John Russel Möller för att olovligt uppehålla sig på Louvárri, i närheten av offerplatsen Sáhkkas.
Det finns idag inget särskilt skydd för heliga samiska platser, trots att det internationellt har slagits fast att urfolks kulturarv kräver ett sådant skydd.

Sametinget ska arbeta för att samerna får mer att säga till om det samiska kulturarvet, på samma sätt som det norska Sametinget, enligt Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer.

– Ambitionen från våran sida är väl att vi får ungefär samma roll som Sametinget på norsk sida, för där har man ju fört allt ansvar vad gäller vård av samiskt kulturarv på Sametinget, säger han.

Behovet har aktualiserats
Behovet av skydd för heliga samiska platser har aktualiserats, tidigare i år då Uppsala universitet ville anordna exkursioner till samiska offerplatser, och nu i och med svårigheterna att få den danske schamanen John Russel Möller att lämna Louvárri i Gábna sameby.

I fallet med Uppsala universitet kritiserade Sametinget offerplatsexkursionerna, och universitetet backade.

Vill förbättra skyddet
Lars-Anders Baer säger angående schamanen i Louvárri att Sametinget kommer ta upp hur man ska förbättra skyddet för offerplatserna. I framtiden vill Sametinget att det samiska kulturarvet ska vara deras ansvarsområde. Till skillnad från i Norge ligger frågan idag under Riksantikvarieämbetet.

På Riksantikvarieämbetet håller man på att se över på vilket sätt man ska behandla information om till exempel offerplatser, så att dom skyddas. Ett alternativ som hörts från samiskt håll är att offerplatserna ska plockas bort från kartor.

Information
Vikarierande riskantikvarie Rolf Kjällman tror dock att det bästa skyddet för offerplatser är god information.

– Är de fasta fornlämningar, då bör de finnas på kartmaterialet för att framförallt se till att de får så gott skydd som möjligt. Det kommer att bli väldigt svårt att hävda att någon bryter mot lagen om de inte ens finns utmärkta på kartorna och finns i registren, säger han.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".