Urfolkdeklarationen på gång igen

FN:s generalförsamling tros besluta om urfolksdeklarationen i september. Men farhågor finns att det 25 år långa arbetet med urfolksdeklarationen ytterligare förlängs då det finns länder som verkar vilja skjuta upp beslutet till generalförsamlingens nästa session.

Trots farhågorna så är Mattias Åhrén, samerådets expert i frågan, ändå positiv.

– Jag hoppas inte det och tror inte det heller faktiskt, för att det verkar finnas ett stort antal länder som tycker att ändå att man har hållit på länge nog och att det är dags att komma till avslut, säger han.

Efter bakslaget i generalförsamlingens tredje kommitté i november förra året har det arbetats intensivt för att lotsa fram deklarationen till en ny omgång i generalförsamlingen.

Käppar i hjulet
Målet tidigare har varit att den 61:a sessionen i generalförsamlingen ska besluta om deklarationen, men det finns ett flertal länder som sätter käppar i hjulet. Det är Kanada, Australien, Nya Zeeland, Ryssland, Surinam, Colombia och Guyana som det handlar om.

Dessa länder vill bland annat införa ändringar som innebär att deklarationen anpassas till nationella lagstiftningar, i så fall kommer viktiga frågor som självbestämmande och markrättigheter få ge vika.

Intensivt arbete
Mattias Åhrén berättar att det är ett intensivt arbete som pågår just nu, och mycket handlar om att få med sig den afrikanska gruppen.

– Det förs informella konstellationer mellan de positiva länderna i huvudsak och de afrikanska länderna, men även mellan urfolksrepresentanter för de afrikanska länderna, för att försöka förmå så stor del av Afrika som möjligt att stödja deklarationen, skulle det lyckas då är väl saken i hamn, säger Mattias Åhrén.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se/sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".