Sorkfällor mitt i renbetet

Förra veckan kom en av Mittådalens vajor in i rengärdet helt utmattad, med en sorkfälla som hade slagit över mulen på vajan. Renen dog senare i gärdet på grund av näringsbrist. Sorkfällan var utplacerad av SEFALO projektet som arbetar för att rädda den utrotningshotade fjällräven.

Ägaren till renen som dog, Nils Einar Andersson, är mycket kritisk till att fällorna placerats ut utan att samebyn visste om det.

– Den här fällan som var på renen, den var uppe på fjället, mitt i de bästa betesmarkerna för renhjorden på sommaren, det här visste inte samebyn om, säger Nils Einar Andersson.

Ingen information
Under det senaste året har den utrotningshotade fjällräven ökat från 3 föryngringar till 20.

Sefalo projektet har haft en del i den positiva utvecklingen. En av projektets åtgärder är att placera ut sorkfällor för att fånga föda till fjällrävarna.
Men information om Sefalo projektet har Mittådalens sameby aldrig fått.

– Vi har inte talat om det just då, nej det har vi inte, utan det där har jag talat med samebyns ordförande om, det är klart att vi ska informera om det, säger Ander Angerbjörn, projektledare för Sefalo projektet.

Stort projekt
I Sefalo projektet ingår en rad olika institutioner. Bland andra Stockholms universitet, länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland samt naturvårdsverket. Även aktörer från Norge och Finland deltar. Sametinget i Sverige är också med.

– Det är många myndigheter som är med där, så där känner man sig ganska liten, säger Nils Einar Andersson, renägare i Mittådalens sameby.

Peder Idivuoma
peder.idivuoma@sr.se/sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".