Vargdrabbad sameby nekas skyddsjakt

Sedan slutet av februari har Piirtijärvi sameby haft problem med varg. Samebyn har ansökt om skyddsjakt och fick nej av Naturvårdsverket i maj månad. Men problemen fortsätter, vargen finns fortfarande kvar och försvårar även kalvmärkningen. Nu har samebyn överklagat Naturvårdsverkets beslut.

Naturvårdsverket hoppades att vargen skulle vandra söderut, men så har inte skett. Därför har Pirttijärvi sameby överklagat beslutet om att neka skyddsjakt.

– Vi måste ju försöka på något sätt, vi vill bli av med den, säger Cenneth Pettersson, ordförande för Pirttijärvi sameby.

– Om de inte vill avliva den så vill vi åtminstone flytta den härifrån, till där den här genuppsättningen får sin rätt så att säga.

Försvårar arbetet
Cenneth Pettersson berättar att vargen skingrar renarna och försvårar arbetet. Kalvarna varit svåra att samla till årets kalvmärkning, den första samlingen var tre veckor senare än normalt. Han gör också bedömningen att det är 30 procent mindre kalv.

Konsekvenser
Pirttijärvi är en liten sameby med cirka 1200 renar, att ha en varg inom området under så lång tid får konsekvenser.

– Det innebär att våra tolvhundra renar kanske inte är tolvhundra om en tid, säger Cenneth Pettersson.

– Det är ett gissel för dem som jobbar med det här, det är inte roligt att jobba när man vet att man har någon annan som ska sköta renarna och äta från dem också än vi som äger dem.

Värdefull individ
Naturvårdsverket nekade Pirttijärvi sameby skyddsjakt med motiveringen att vargen är en hane av östligt ursprung och är en värdefull individ för den svenska vargstammen.

– Vi ser ju inte det värdet, inte som renägare och sameby, säger Cenneth Pettersson.

Maria Unga
maria.unga@sr.se/sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".