Samiskt kyrkoliv ska få mer plats i Svenska kyrkan

Det samiska ska bli en större och mer integrerad del av Svenska kyrkan. Genom att utbilda de anställda i samiskt språk och kultur vill man på sikt få ett mer samiskt kyrkoliv i Sveriges två nordligaste stift.

Ewert Rickardsson på Luleå stift är projektledare för det arbete som ska göra samiskt språk och kultur till en integrerad del av svenska kyrkan. Inom Härnösands och Luleå stift håller man på att utbilda personalen, och på sikt vill Svenska kyrkan rekrytera mer personal med samisk kompetens.

– Jag hoppas att varje svensk församling inom Sápmi ska kunna anordna samiska gudstjänster på ett naturligt sätt och att man har kompetens bland kyrkans anställda, säger Ewerth Richardsson

Uppmuntrar
Språkutbildningar är en viktig del av kyrkans planer. Ewert Rickardsson säger att en präst som arbetar på samiskt område bör kunna välsignelsen och fader vår på samiska, och dom uppmuntrar personalen att ta kurser i samiska.

Attitydskillnad
Ewert Rickardsson tycker att han märker en attitydskillnad gentemot det samiska. Från Svenska kyrkans sida, men också från samerna själva.

– De yngre samerna vill nog ta tag i det här på ett mer påtagligt sätt än det har varit förut, deras föräldrageneration kanske mera har hållit tyst om det hela, säger han.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".