Stort turisttryck i fjällen i sommar

Det dåliga vädret i södra Sverige gör att turisttrycket på fjällvärlden ökar. Johan Påve som är platschef på Blåhammarens fjällstation i Jämtlandsfjällen säger att det tydligt märks att många turister sökt sig till de svenska fjällen.

Johan Påve gör sin första sommar på Blåhammarens fjällstation och han har som ny platschef fått ta emot fler turister än vanligt. Den stora turistvågen brukar komma sista veckan i juli, men i år har det ända sedan juni varit mycket folk i dom svenska fjällen.

– Dels så har vi fler som bor här på stationen, fler övernattande gäster, men sen ser man mycket folk ute efter lederna också och mycket tält som är uppe på fjället, så det är mycket folk som är ute, säger Johan Påve.

Ingen nackdel
De tillgängliga Jämtlandsfjällen har som brukligt mer turister än längre norrut, men även i Norrbotten och Västerbotten har turisttrycket på leder och fjällstationer varit ovanligt högt i år.

Johan Påve tror dock inte att det är en nackdel för fjällvärlden, eftersom en majoritet av vandrarna håller sig till större vandringsleder.

– Nej, jag tror inte att det är någon nackdel, det är bara roligt att det kommer upp mycket folk, säger Johan Påve.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista