En röst från insidan - Lars Norberg om sina år som renbetesförhandlare

I utblick sápmi nu på söndag kan du höra en intervju med Lars Norberg, som varit ordförande i den svenska delegationen i renbetesförhandlingarna. Han har skrivit en bok om händelserna under hans två år som förhandlare.

Lars Norberg berättar bland annat hur det gick till när lappkodicillen trädde i kraft, och också om den norska protesten, konventionslagen.

Lars Norberg är väldigt tydlig med sin uppfattning om norska och svenska staternas roll.

- Vad som förekommit under 1800- talet och ända in i vår tid, visar att det är makten som bestämmer och inte rättvisan då det gäller vissa saker i samband med samernas situation, säger han.

- Ett sådant exempel är just vad vi höll på med under de här förhandlingarna, om det gränsöverskridande renbetet, där har jag den uppfattningen att staterna, vad de har gjort är inte förenligt med svensk lag och inte heller med internationell rätt, säger Lars Norberg.

Hela intervjun hör du alltså i Utblick sápmi nu på söndag i P2, kl 15.30.

Sámi Radio
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista