Renmärken på samiska

Sametingets renmärkesregister finns nu på samiska. Sedan sametinget tog över registret från länsstyrelsen har man översatt det till alla tre samiska dialekter. Registret är dock inte tillgängligt för allmänheten, utan riktar sig först och främst till sametingets anställda.

- Registret är inte utlagt på internet, men det har inte heller varit det första målet, säger  Lars-Ove Jonsson, näringslivschef på Sametinget.

Han säger att det är en framtida förhoppning att renmärkesregistret kommer göras tillgängligt för allmänheten, men än så länge är det först och främst ett handläggarstöd.

Sedan januari i år är det sametingets ansvar att registrera och avregistrera renmärken.
I och med att sametinget blev ansvarig myndighet för rennäringsfrågor vid årsskiftet lades också hanteringen av renmärken över på sametinget, från att tidigare ha varit en fråga för länsstyrerelsen.

Det har länge varit tal om att man ska uppdatera renmärkesregistret. I Norge och Finland har man sedan länge haft registret på internet. I Sverige ser det dock ut att dröja.

Lars-Ove Jonsson vet inte när det kommer vara möjligt att göra renmärkesregistret  offentligt i Sverige.

- På sikt kan samebyar och andra myndigheter gå in och lokalisera ägare till renmärkena. I ett tredje skede kan det bli för allmänheten, men när det i så fall sker kan jag inte svara på, säger Lars-Ove Jonsson.

Han menar att hanteringen av renmärken också hänger ihop med PUL, personuppgiftslagen. Vad man får och inte får lämna ut offentligt.

Registeret har nu satts i provdrift och ska börja användas i augusti.

Peder Idivuoma
peder.idivuoma@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista