Kamprad till Kiruna

IKEA:s ägare Ingvar Kamprad kommer på samiskt studiebesök. Sametinget har bjudit in företagsledaren som på fredag anländer till Kiruna. Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer säger att de från Sametingets sida är glada över att Kamprad visar intresse för det samiska.

- Det är ju väldigt positivt att han har tagit sig tid att lära känna samisk kultur och samiskt näringsliv, säger Lars-Anders Baer.

Han betonar att Ingvar Kamprad också har ett intresse för urfolksfrågor rent generellt. Ingvar Kamprad donerade ifjol en miljon kronor som ska gå till urfolksarbete i Barentsområdet.

Kontakterna mellan Sametinget och Ingvar Kamprad etablerades under invigningen av IKEA i Haparanda, då Sametingets kanslichef Ulla Barruk Sunna representerade Sametinget. Invigningen gick delvis i samiska tecken, och sametinget bjöd in Ingvar Kamprad på besök.

Nu är Kamprad på väg norrut. Sametinget ser det som tillfälle att föra fram samiska frågor.

Att Kamprad är en företagsledare med ekonomiska intressen i området ser inte Lars-Anders Baer som något problem. Han menar att det är viktigt att sametinget håller kontakt med näringslivet.

Sametingets förhoppning är att Kamprads besök ska kunna bidra med något till det samiska näringslivet.
- Det är ju väldigt viktigt att han som känd företagsledare bryr sig om det här,  och sen är han ju också ett väldigt bra exempel på företagssamhet, menar Lars-Anders Baer.

Ingvar Kamprad kommer att åka till Nikkaluokta och sen flyga till Rostujávri i Lainiovuoma sameby.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista