Arvidsjaur vill ha parlamentet

Sametingsparlamentet skulle börja byggas nu i sommar, men än finns ingen plats eller finansiering för byggnaden. Andra kommuner har visat intresse när stadsflytten satt käppar i hjulet för att Kiruna ska inhysa sametinget. Däribland Arvidsjaur.

- Arvidsjaur skulle passa exceptionellt bra, anser Jerry Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Arvidsjaur.

- I och med att man ska flytta hela Kiruna stad förstår jag ju om man vill hitta ett markområde där man vet att byggnaden står kvar, säger Jerry Johansson till Sameradion.

Stadsflytten i Kiruna gör att det är svårt att bestämma var Sametingsparlamentet ska byggas. Tidigare har Jokkmokk erbjudit en plats för parlamentsbyggnaden, nu gör även Arvidsjaur det.

Geografiskt sett ligger Arvidsjaur mitt i Sápmi och det samiska kulturarvet är väl presenterat i Arvidsjaur. Därför anser Jerry Johansson att Arvidsjaur skulle vara en lämplig plats för sametingsparlamentet
- Om man inte väljer Kiruna, så anser jag att Arvidsjaur är exceptionellt bra lämpat för det här, säger Jerry Johansson.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista