Sämsta hjortronåret i mannaminne

Hjortronsäsongen ser ut att bli dålig över hela det samiska området. 100 kronor kilot är det pris bäruppköparna ger för årets hjortron.
- Det är svart på myrarna, säger Per-Gustav Labba, hjortronuppköpare i Soppero. Det krävs mycket jobb för att få tag på några bär i år.

Kilopriset för hjortron har sällan varit så högt som det är i år. 100 kronor kilot får en plockare i Karesuando och Haparanda för ett kilo bär. Om det går att hitta.

För bäruppköparna innebär ett dåligt hjortronår högre kilopriser, men samtidigt är kvantiteterna så små. Att förtjänsten blir större tvekar Per-Gustav Labba på.

Det är inte många som kommer få stilla sina efterfrågan på hjortron i år, säger han.
- Vi har ju massa kunder som vi kommer att leverera till men det blir mindre kvantiteter. Det blir en liten tävlan mellan dem som vill ha bär.

Hjortronen verkar inte finnas någonstans i Sápmi, även i Finland och Ryssland är det dåligt med hjortron, enligt bäruppköparen Polarica.

Polaricas vd Tommy Innala menar att de är lite tagna på sängen. Prognoserna såg goda ut inför årets hjortronsäsong.
- Jag vet inte riktigt vad skälet är att det inte blev hjortron i år, det är vi faktiskt lite förundrade över.

Ett sånt här år har inte inträffat nästan på mannaminne, menar Tommy Innala.

Också i Västerbotten ser det mörkt ut. I Lycksele säger bäruppköparen Bo Holmqvist till Västerbottens Kuriren att han inte kan minnas ett sämre hjortronår.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista